måndag 23 november 2009

Resultatet av FP:s landsmöte - Ett tydligare borgerligt parti

Jag är nyss hemkommen från Folkpartiets landsmöte i Växjö. Stämningen var på topp och många viktiga beslut fattades, jag tänkte nämna två av dem. Först värnskattens avskaffande. Det är en oerhört viktig signal som vi ger till de personer som väljer att utbilda sig. I en tid då världens befolkning bli alltmer utbildad så måste även Sverige positionera sig och skapa bättre förutsättningar för människor som pluggar vidare. Beslutet om värnskattens avskaffande är därför mycket välkommet.

Det andra är Lagen om anställningsskydd - Las. Landsmötet beslutade att tvåpersonersundantaget ska gälla alla företag, istället för dagens då det endast gäller för företag upp till tio anställda. Jag hade personligen gärna gått mycket längre än landsmötet och slopat turordningsreglerna helt. Men beslutet är ett steg i rätt riktning.

Ett annat viktigt beslut som togs på landsmötet var fri vård för papperslösa flyktingar. Enligt hälso- och sjukvårdslagen har alla personer som vistas i Sverige rätt till akut och omedelbar vård. Men gömda flyktingar, barn undantagna, omfattas däremot inte idag av någon statlig ersättning utan är i stället tvingade att betala vården med egna pengar. Detta innebär att plånboken ofta är det som avgör vem som får vård eller inte. Förhoppningsvis kommer landsmötesbeslutet på området även att bli regeringens politik i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar