måndag 9 november 2009

Murens fall

Idag är det exakt 20 år sedan berlinmuren föll. Jag var bara nio år när det hände, det mesta har jag läst och hört om, av naturliga skäl kunde jag aldrig själv ta intryck av det. Det finns dock två politiska händelser som jag har starka minnen av som barn. Det ena minnet var från dagen då ayatollah Khomeini dog . Det var dagen som vi alla skulle flytta tillbaka till Iran fick jag veta då, nu blev det ju inte riktigt så. Det andra minnet var just när berlinmuren föll. Jag fastnade för en särskild TV-bild och det var på en man som frenetiskt i sin glädjes iver försökte banka sönder en liten del av muren med något tillhygge.

Nu i efterhand förstår man hur stor innebörd murens fall hade och det bisarra i hur den faktiskt upprättades. Den officiella versionen till att "Den antifascistiska skyddsvallen" byggdes var att den skulle skydda kommunismen för det som vi idag kallar för demokratin men som kamraterna gärna ville framställa som fascism. Men i själva verket handlade det om att hindra människor från att fly till väst. DDR riskerade att bli dränerat på humankapital. På tolv år - innan murens upprättande hade nära tre miljoner människor flytt till väst.

DDR var tänkt att bli ett mönsterland för kommunisterna, Moskva satsade stort på att landet skulle bli ett socialistiskt drömsamhälle, men liksom alla andra ytliga fasader förpassades också deras drömsamhälle till historiens sophög.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar