tisdag 17 november 2009

En mer borgerlig skattepolitik önskas

Igår medverkade statsminister Fredrik Reinfeldt på Sacos kongress och fick bland annat frågan om värnskattens avskaffande. Trots att det var ett vallöfte så väljer statsministern att lägga frågan på is. Det är synd, men jag förstår samtidigt hans och Borgs resonemang, man vill inte ge ytterligare bränsle åt sossemaskineriet som i sin iver vill kleta på orättvisstämpeln på regeringen så många gånger som de bara kan. Samtidigt tar man bort två käpphästar för vänsterns skattepolitik, nämligen förmögenhetsskatten och arvsskatten.

Nu handlar det om en skatt som inte på något sätt går att motivera från borgerligt håll, den motverkar flit, företagsamhet och straffar folk som utbildar sig. Det innebär inga större inkomstbortfall för staten om man slopar värnskatten, tvärtom - ett borttagande innebär på lång sikt att fler väljer att utbilda sig, det leder till ökade skatteintäkter. På kort sikt blir Sverige ett mer attraktivt land för invandrare som besitter specialistkompetens och som vill komma hit och bidra till att stärka vår välfärd. Vi måste även se till att utbildad arbetskraft inte flyr Sverige och värnskatten ger dem en anledning.

Vårt lands möjligheter att vinna ytterligare terräng i globaliseringens fotspår är beroende av flera faktorer, ett av dem är en skattepolitik som inte straffar personer som utbildar sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar